Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Почина капитан Ал Хейнз – спасил 185 пътника от „неспасяем“ полет

На 87-годишна възраст почина Ал Хейнз – капитанът на самолета DC-10, който през 1989 г. в полет от Денвър до Чикаго получи повреда от която, по мнението на всички експерти, няма изход и неминуемо трябва да води до фатален край.

Въпреки това обаче, капитан Хейнз и неговият екипаж успяват да направят опит за аварийно кацане в градчето Су Сити в щата Айова, и макар че при кацането самолетът се запалва, оцеляват 185 от всички 296 човека на борда.

На инцидента е посветен и епизод от сериала „Разследване на самолетни катастрофи“ на National Geographic, който ви предлагаме по-долу.

Тогава, на 19 юли 1989, вторият двигател (разположен на опашката) на самолета DC-10 на Хейнз се взривява в полет, а шрапнели от взрива разкъсват тръбопроводите на всичките три хидравлични системи на самолета. Не след дълго през разкъсаните тръби изтича цялата хидравлична течност на самолета и пилотите напълно губят органите за управление.

Ал Хейнз, във времето на инцидента

Ал Хейнз, във времето на инцидента

Теоретически, вероятността за подобна авария е толкова малка, че инструкции за действия в такава ситуация липсват. По мнение на всички специалисти, самолет с такава повреда не може да бъде спасен. Проведените след инцидента тестове с авиосимулатор доказват същото – никой от пилотите, поставени в такава ситуация, не е успял да спаси нито един от пътниците си.

Въпреки това обаче, капитан Ал Хейнз и екипажа му, подпомогнати от случайно пътуващия с този полет пилот и инструктор Дени Фич, успяват. Управлявайки самолета единствено чрез тягата на двата останали двигателя, те съумяват да насочат самолета към летището в Су Сити и да го приземят, макар и с цената на жертви.

При катастрофата оцеляват повече от половината на борда – оцелелите са 185 човека, а загиналите – 111. Седмица по-късно един от тежко ранените почива в болница и така оцелелите стават 184, а загиналите – 112.