Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Саудитски принц закупил места в самолет за всеки един от 80-те си сокола

Соколарството отдавна е неотменна част от саудитската култура, но един саудитски принц изведе нещата на следващото ниво като закупи индивидуални седалки в самолет за всеки от своите 80 сокола. Снимка, която се появи в социалните медии от потребителя на Reddit Lensoo, можете да видите най-горе.

Удивителното събитие се е случило през 2017 г. Член на кралското семейство на Саудитска Арабия резервирал индивидуално място в самолета за всяка своите птици, гарантирайки, че соколите ще пътуват в пълен комфорт и сигурност.

Въпреки че това събитие може да изглежда странно, практиката на транспортиране на соколи със самолети в Близкия изток не е необичайна. Ловът със соколи има значителен културен и исторически статус на Арабския полуостров. Тази традиция датира от хиляди години и е дълбоко вкоренена в арабската култура и идентичност.

Всъщност този спорт е толкова разпространен, че се твърди, че тези птици имат свои собствени паспорти, което позволява соколите да пътуват през границите със своите собственици, често с цел лов или състезания по соколарство.

Съобщава се например, че Qatar Airways позволява максимум шест сокола на борда на клиент. Etihad Airways също позволява транспортирането на соколи в основната кабина или като чекиран багаж. Соколът е националната птица на ОАЕ и немалко авиокомпании от Персийския залив са специално оборудвани да ги транспортират.

Снимка: Reddit / Lensoo