Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Електрическа летяща кола направи първи полет

Switchblade, нова концепция за летяща кола, разработена през последните 14 години, полетя за първи път в четвъртък според видеоклип в YouTube, публикуван от компанията.

Летящият автомобил, който се задвижва от хибридна електрическа система, захранваща както тласкащото витло във въздуха, така и колелата на пътя, направи поне един кръг около летище Грант Каунти в Моузес Лейк, щата Вашингтон, и достигна височина от 500 фута (150 метра) в своя шестминутен първи полет, според съобщението на компанията, придружаващо видеото.

„Това ни поставя на пътя към производството на хиляди Switchblades, за да отговорим на голямото и ентусиазирано търсене, което установяваме“, каза основателят на компанията Сам Боусфийлд.

От компанията твърдят, че има 2300 „резервации“ за двуместното превозно средство. Потенциалните поръчки идват от 57 страни от цял ​​свят, така че Switchblade ще се предлага с ляв и десен волан.

Switchblade има максимална скорост на шофиране на земята от 200 км/ч и очаквана максимална скорост в полет от 305 км/ч. Превозното средство има уникална хибридна електрическа система, която използва обикновен безоловен автомобилен бензин, а не авиационно гориво. Собствениците ще могат да зареждат гориво на всяка стандартна бензиностанция. За Switchblade са издадени над девет патента, както в САЩ, така и в международен план.

Крилата и опашката се сгъват и прибират във фюзелажа, за да направят Switchblade пътно превозно средство, което може да бъде закарано до летището и трансформирано в самолет.

Споделете в ...