Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

EASA започва тестовите полети за повторно сертифициране на 737MAX

Европейският авиационен регулатор EASA (European Union Aviation Safety Agency) съобщи, че на 7 септември 2020 започват серията от тестови полети във връзка с повторната сертификация на спрения от полети вече втора година Boeing 737 MAX.

С това EASA всъщност изпълнява „заканата“ си, че няма да признае течащата и в момента процедура по сертификация от страна на американския регулатор FAA, и ще проведе своя собствена сертификационна процедура.

Сертификационните полети ще се провеждат на американския континент, в района на Ванкувър, Канада, а от EASA заявиха, че „Ние работим в тясно сътрудничество с Boeing и FAA и ще направим всичко по силите ни да върнем 737MAX в експлоатация, но това ще стане единствено ако сме убедени, че той е безопасен.“

Преди реалните полети около Ванкувър, още от 1 септември 2020 EASA ще стартират серия от тестови „полети“ на 737MAX симулатора, намиращ се на летище Гетуик до Лондон.

Междувременно научихме, че в резултат на провеждащите се и в момента тестови полети, FAA вече е предоставила на Boeing немалка листа от предписания и изисквания, които трябва да бъдат изпълнени преди връщането на 737MAX в комерсиална експлоатация.

По неофициална информация, тези изисквания се отнасят не само до нови промени в софтуера, но и с пренаписването на цели процедури по експлоатацията и поддръжката, както и с изисквания за промени в цялостното окабеляване на машината.

На този фон от Boeing са съобщили, че очакват възстановяването на полетите на серията 737MAX да стане най-рано през първите месеци на идната година.

Да припомним, че цялата серия Boeing 737MAX беше спряна от полети през март 2019, в резултат на двете катастрофи на Lion Air и Ethiopian Airlines , отнели живота на общо 346 човека.

Дори и предвижданията на Boeing за възстановяване полетите през първите месеци на 2021 да се сбъднат, „приземяването“ на 737MAX вероятно ще остане в историята като най-дългото спиране от експлоатация на даден тип самолет, което тогава вече ще е продължило цели две години.

Споделете в ...