Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Всичко известно досега за авиокатастрофата в Индия

Както беше съобщено, на 7 август 2020 при кацане в град Коджикод в индийския щат Керала, самолет Boeing 737-800 на индийската нискотарифна компания Air India Express излезе от пистата и след като се плъзна по склон до пистата, се разцепи на три.

Макар спасителните операции да продължават и до момента, вече е ясно че загиналите са най-малко 20, други 20 са в тежко животозастрашаващо състояние, а ранените са не по-малко от 100.

Самолетът е бил в полет IX-1344 от Дубай и е репатрирал оттам индийски граждани заради пандемията с Ковид-19. Кацането е протекло при тежки метеорологични условия – силен, променящ посоката си вятър, и проливен дъжд.

Характерно за пистата на летището в Коджикод е, че тя е от тип „tabletop runway“, тоест по цялото си протежение пистата е повдигната спрямо околния терен и от всички страни е обградена от стръмни, макар и невисоки склонове. Подобен тип писти изискват изключителна прецизност при кацане, защото всяко излизане от очертанията им неминуемо води до тежки инциденти.

Катастрофата е станала в 19:41 часа местно време, когато пилотите направили своя втори опит за кацане, след като при първия заход отменили кацането и преминали на втори кръг.

При втория заход обаче очевидно вятърът обърнал посоката си и станал гръбен за самолета, защото машината опрял в пистата близо 1000 метра след прага й, и въпреки усилията си, пилотите не успели да спрат преди края на пистата. Склонът, по който се е свлякъл самолетът, е бил с денивелация около 35 фута (над 10 метра).

На борда е имало 191 пътници и екипаж като, както писахме по-горе, от тях загинали са най-малко 20, сред които двамата пилоти, състоянието на други 20 е тежко, а не-по-малко от 100 са приети в болница с различни травми.

За щастие, при катастрофата не е възникнал пожар, което със сигурност е спасило много човешки животи. Двете „черни кутии“ са открити и изпратени за разчитане и анализ. В ход е следствие, което се води от авиационния регулатор на Индия DGCA.