Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Самолетите скоро вероятно ще са без прозорци

Звучи странно оборудването на самолетните кабини с панорамни видеоекрани да е по-евтино и ефективно, отколкото обикновените прозорци, но това е самата истина. Всъщност „надупчването“ на днешните самолетни фюзелажи с множество прозорци не само оскъпява конструкцията и намалява здравината й, но и ограничава височината на полета.

Нека припомним, че един от най-големите провали в историята на авиацията – този на първия реактивен пътнически самолет „Комет“ – се дължеше именно на слабости в конструкцията около прозорците. Въпреки че тази слабост на Комет вече отдавна е отстранена, прозорците продължават да са ограничаващ фактор при конструирането на пътнически самолети.

Идеята прозорците в пътническите кабини да бъдат заменени от екрани не е нова, но новото е, че авиокомпанията Emirates вече превръща това в реалност – част от кабините на първа класа на притежаваните от нея самолети Boeing 777 вече са оборудвани с „виртуални прозорци“ – видео екрани, директно свързани с външни камери.

„Подобни промени биха направили самолета по-лек, по-здрав и по-бърз, а така и по-ефективен по отношение на разхода на гориво“, заявява президентът на „Emirates“ Тим Кларк и допълва, че без истински прозорци самолетите ще могат да летят и още по-нависоко.

Разбира се, засега не се говори за премахване на прозорците и челните стъкла и от пилотските кабини, но със сигурност в близко бъдеще заместването на прозорците с видео екрани в пътническите салони ще бъде тенденция, която ще донесе само позитиви за гражданската авиация.