Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Dassault и Airbus представиха вероятния наследник на Eurofighter

На тазгодишното изложение Euronaval 2018 известната френска компания Дасо (Dassault), в сътрудничество с Airbus, представиха своя изтребител от ново поколение (New Generation Fighter – NGF), който ще замени сегашното производство на Дасо от серията Rafale, и е с всички шансове да стане наследник на общоевропейския Eurofighter Typhoon.

Представеният модел е двумоторен изтребител, без вертикално оперение и с W-образно крило (W-shaped wing). Конструктивно и технологично машината използва последните достижения на STEALTH технологиите, а информационната система на борда е напълно интегрирана – тоест обхваща едновременно управлението, навигацията и въоръжението на машината.

Очаква се новият изтребител да бъде произвеждан както като управляван дистанционно безпилотен апарат, така и като класически, пилотиран изтребител. Планира се софтуерът, контролиращ машината, да бъде базиран на последните достижения в областта на изкуствения интелект.

Според изпълнителния директор на Dassault Ерик Трапие, новият изтребител ще бъде разработван като част от „Бъдещата европейска система за въздушен бой“ (Future European Air Combat System – FCAS) и ще бъде много по-амбициозен и боеспособен от американския F-35.

Очаква се новата машина изцяло да замести сегашното производство на Eurofighter и Rafale най-късно до 2035-2040.

Споделете в ...