Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Самолет направи аварийно кацане поради … задръстени тоалетни

Самолет Airbus A321 на нискотарифната компания Jet2 в полет LS782 от остров Gran Canaria на Канарските острови до Манчестер, на 3 ноември ’22 направи аварийно кацане на летището в испанския град Билбао, след като в полет се оказало, че тоалетните на борда не могат да бъдат ползвани.

Самолетът излетял от Канарските острови съвсем нормално за двучасовия полет до Манчестер, но малко преди да прелетят над Бискайския залив, машината направила рязък завой към Билбао и пилотите поискали аварийно кацане.

Искането за аварийно кацане всяло паника сред диспечерите в Билбао, тъй като те разбрали за характера на „аварията“ едва след като самолетът кацнал.

Проблемът вероятно дошъл от това, че на летището в Гран Канариа контейнерите, съдържащи отпадните води на тоалетните не били изпразнени и те бързо се препълнили още преди половината полет.

Самолетът престоял повече от два часа на летището в Билбао, докато контейнерите на тоалетните били изпразнени, след което полетът продължил безпроблемно.

От авиокомпанията оправдали ситуацията с „Като уважавана авиокомпания, за нас комфортът и благосъстоянието на нашите клиенти са от първостепенно значение, и се извиняваме, ако това непредвидено кацане е причинило неудобство.“