Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Белгия взима решение за закупуване на F-35

Белгийското правителство е на път да вземе решение за преоборудване на белгийските ВВС с нови изтребители F-35. Счита се, че това е поредният удар по концерна Юрофайтър, който също е участвал в търга.

Новината беше съобщена на 22 октомври от множество белгийски медии, включително реномираното издание „Le Soir“. Според тези източници, макар и решението все още да не е обявено официално, то е взето от белгийското правителство на заседания на 4 и 17 октомври 2018. Новите F-35 ще заместят флотилията от застаряващи вече F-16.

В търга на обща стойност 3.6 милиарда Евро, обявен през март 2017, официално са подали документи двама участника – Lockheed Martin със своя F-35, и консорциума Eurofighter със своя Eurofighter Typhoon. Неофициално е имало предложение и от Dassault във връзка със сътрудничество, свързано със специална разработка на техния Rafale.

Като един от основните мотиви за избора на F-35 се сочи факта, че подобен избор са направили и близките съседи и съюзници на Белгия, като Холандия, Дания и Норвегия. Още през 1975 всичките четири страни взеха решение за закупуване на F-16, а сега отново всичките четири са взели решения за преоборудване на въздушните си сили с F-35. По този начин се постига по-висока координация между ВВС, а и се облекчават редица процедури по поддръжката на машините.