Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Млад кениец оживя след полет в кухината на колесника

Вчера (4 февруари 2021) на летището в холандския град Маастрихт, в кухините на колесника на току-що кацнал товарен Airbus A330-200 на турските авиолинии, беше открит 16-годишен кениец, който е оживял след полет от лондонското ленище Станстед.

Младежът е бил приет в болница и засега не са известни подробности за състоянието му, но самият факт, че е останал жив, граничи с чудо.

По информация от сайта RadarBox.com, турският A330-200 с регистрация TC-JCI е излетял от летище Станстед в 12:07 и бързо набрал височина от 19 000 фута (около 5 800 метра). За късмет на кенийския младеж, на тази височина самолетът се е задържал само около 16 минути, след което е започнал снижение към дестинацията си – Маастрихт.

Според специалисти, факторите, спасили живота на момчето, са били два.

Преди всичко, полетът от Лондон до Маастрихт е бил относително кратък, което е попречило на ниските температури и хипоксията да убият „пътника без билет“.

Освен това, за тази отсечка самолетът се е издигнал до само 19 000 фута (около 5 800 метра), докато според полетния план, за следващата отсечка до Истанбул, машината е трябвало да набере височина от 35 000 фута (10 700 метра), а на тази височина, при това налягане и тези температури, човек може да остане жив не повече от 60 секунди.

Момчето със сигурност е извадило невероятен късмет, че е изгубило съзнание и е изпаднало от своето „скривалище“ именно на летището в Маастрихт, защото се предполага, че крайната му цел е била Истанбул.

Снимка: Уикимедия