Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Брекзит: Airbus си отива, идва Boeing!

В природата няма празни пространства, но явно и в икономиката е така. В резултат на решението на Великобритания да излезе от ЕС, неотдавна от концерна Airbus съобщиха, че възнамеряват да преместят производствените си мощности извън Острова. Съвсем естествено, на тяхно място бързо се намества прекият им конкурент – Boeing.

Вчера (25 октомври 2018) в Шефилд, Великобритания, Boeing откриха завод, в който ще се произвеждат компоненти за моделите Boeing 737 Max и 767. Това е първата производствена мощност на американския производител на европейска земя, макар и в страна, вече извън ЕС.

Засега инвестицията се счита за сравнително скромна – само 40 милиона паунда, и в началото в завода ще бъдат наети едва 52 човека, но от Boeing не крият амбициите си сериозно да атакуват конкурентите си от Airbus на тяхна (европейска) земя.

В новия завод ще се произвеждат специализирани компоненти от Титан като зъбни колела, валове и картери, които впоследствие ще бъдат изпращани към завода на Боинг в Портланд, Орегон, за да бъдат влагани при монтажа на новите самолети.

Да припомним, че Boeing прави сериозни опити да навлезе също и в британската отбранителна индустрия. Концернът беше избран от британското министерство на отбраната за един от потенциалните контрагенти при проектирането на ново поколение разузнавателни самолети (surveillance aircraft) за нуждите на Кралските ВВС.

Източник: Блумбърг