Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Boeing 797 – завръщане към добре забравеното старо?

Както съобщихме в нашето представяне на Boeing 797, Boeing планират да представят официално новата си машина на предстоящото през юни 2019 авиационно изложение в Париж, като амбицията на корпорацията е с новия си проект да „въведе“ в света на самолетите на малки и средни дистанции концепцията широкофюзелажна машина с две пътеки между седалките.

Оказва се обаче, че идеята за сравнително малка широкофюзелажна машина не само че не е нова, но всъщност точно в този клас е първия самолет, разработен още при раждането на Airbus през шейсетте години на ХХ век. Да, става дума да прекрасния, но позабравен вече Airbus A-300.

Всъщност A-300 беше не само първата разработка на новата (тогава) европейска компания Airbus, но и изобщо първият в историята двумоторен широкофюзелажен самолет. Дотогава с две пътеки между седалките можеше да се похвали единствено четиримоторният Boeing 747.

Airbus A-300 напомня за новия Boeing 797 и в базовите си параметри – капацитет от 266 пътника и далечина на полета от 7200 км. Звучи познато, нали? Нека припомним параметрите на 797: капацитет между 200 и 270 места и далечина на полета до 9000 км.

Airbus A-300 се радваше на наистина блестяща кариера. Въведен в експлоатация през 1974, той превозва пътници чак до 2007, като и в наши дни немалко A-300 още са в експлоатация, конвертирани за карго превози. Още през първите няколко години Airbus завладяват с новия си A-300 цели 26% от продажбите, и това – тръгвайки от нулата. Не е зле, нали?

Интересното е, че когато през шейсетте години Airbus правят предварителни проучвания на новия си самолет, не друга, а американската компания American Airlines проявява интерес към двумоторна широкофюзелажна машина. Затова и в крайна сметка Airbus решават точно това да е концепцията на новия A-300.

Друго любопитно в историята на A-300 е, че първоначално от Airbus планират да изградят по-голям самолет, с не по-малко от 300 места, откъдето идва и името A-300. Впоследствие обаче те се убеждават, че по-малък самолет би бил по-ефективен и продаваем, и така се ориентират към машина с капацитет от около 250 пасажера. Това и правят, но името A-300 остана непроменено.

Разбира се, би било пресилено и неразумно директно да сравняваме една петдесетгодишна машина, каквато е A-300, със съвсем нов самолет от последно поколение, съчетаващ в себе си както последните достижения в областта на композитите, така и в електрониката и високо ефективните двигатели, какъвто ще бъде новият Boeing 797.

Това обаче не пречи да припомним, че често най-добрият начин да направиш поредната „революция“ е просто да си припомниш някое достатъчно добре забравено старо … 🙂

Споделете в ...