Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Представяме ви: Boeing 797. Задава ли се наследникът на 737?

Въпреки някои резерви към развиващата се „до безкрайност“ серия 737, отговорът на въпроса от заглавието е „още не се знае“. Във всички случаи, проектът на Boeing за новия 797 определено заслужава внимание.

Какво всъщност е Boeing 797?

797 е просто поредният „номер с двете седмици“, който Boeing пришиха към своя проект, датиращ още от 2015, наречен New Midsize Airplane (в превод: Нов Средноразмерен Самолет), или накратко NMA.

Целта на проекта е натрупаният технологичен опит от моделите 777, 777X и 787 Dreamliner, както в областта на композитните материали, така и новите типове двигатели, да бъде пренесен в най-продавания и разпространен сегмент – този на самолетите за къси и средни разстояния.

Всъщност основните параметри на 797 се доближават най-близо до тези на сегашните 757 и 767, но съществено подобрената му горивна ефективност и гъвкавостта на новата машина по отношение използването на по-къси писти за излитане и кацане, му дават много шансове да се намеси и в сегмента, в който сега „царуват“ 737 и A-320 на Airbus.

Освен че за първи път в този клас самолети вече става дума за широкофюзелажна машина с две пътеки между седалките и седем седалки на ред, капацитетът на 797 се планира да бъде в най-търсената област – между 200 и 270 места.

Както стана ясно през последните години, въпреки сравнително ниската си цена за едно място, огромните Airbus A-380 и Boeing 747-8 се оказаха доста по-неефективни от очакваното, поради простата причина че полетите с тях трудно се запълваха. Авиокомпаниите започната да търсят по-малките, но по-лесно „запълняеми“ Boeing 777Х и Airbus A-350.

И точно тук се очаква да се намеси новият 797 който, освен другото, поради повишената ефективност както на конструкцията си, така и на двигателите, вече ще може да поддържа полети от над 9000 километра – доста над възможностите на сега „царуващите“ в сегмента на лайнерите за къси и средни разстояния.

Това дава и още един коз в ръцете на новия 797: възможността с него да се поддържат не само регионални, но и междуконтинентални и презокеански полети. Както е известно, в класа на 200-270 местните двумоторни машини, досега единствено позастаряващият вече Boeing 757 беше в състояние да поддържа презокеански полети.

Идеята на Boeing очевидно е чрез 797 да създадат „швейцарското ножче“ в пътническите авиопревози. Той ще е по-голям и по-комфортен от най-големия 737 (737 MAX 10), но по-малък от 787-8, при сходна степен на комфорт за пътниците.

Най-доброто обаче идва накрая: Boeing очакват себестойността на едно пасажерско място при 797 да е с 40% по-ниска от тази при останалите широкофюзелажни машини, като цената на машината ще е в диапазона между 65 и 75 милиона долара, тоест приблизително два пъти по-ниска от тази на 787.

Дали амбициозният нов проект на Boeing ще успее, предстои да видим. Boeing планират да представят официално новата си машина на предстоящото през юни 2019 авиоизложение в Париж, но дори и всичко да върви по план, 797 ще може да бъде въведен в експлоатация не по-рано от 2024 г.