Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Скрит в колесника „пътник“ преживя двучасов полет

Това далеч не е първи подобен случай, но определено е изключение, защото „пътникът без билет“ този път е оцелял.

Инцидентът е станал на 13 април 2019 с полет на Air France от Гваделупа до Гвиана. Местен жител успял да се промъкне в кухината на основния колесник и останал там по време на полета от над 1600 километра, продължил повече от два часа на височина от 30 000 фута (около 9 000 метра).

Както Гвиана, така и Гваделупа са френски отвъдморски територии. Пътникът се „настанил“ в кухината на колесника на самолета малко преди излитането му от летище Поант а Питр (Pointe à Pitre International Airport) в Гваделупа и излязъл оттам под смаяните погледи на наземния персонал след кацането на самолета на летище Феликс Ебуе (Félix Eboué Airport) в Гвиана.

Както се вижда от видеото, човекът е доста объркан и иска от персонала да извикат полиция, но очевидно е в добро здраве и без сериозни наранявания. Беглецът е бил арестуван от местната жандармерия, която вече води следствие за изясняване на обстоятелствата по инцидента.

Нека припомним, че при подобно „пътуване“ в кухините на колесника, освен рисковете човек да бъде премазан от прибиращия се колесник, при полет на височина от 9000 метра температурите стигат до -50 градуса, а кислородното съдържание във въздуха е недостатъчно за да поддържа човешки живот.

Засега не е известно как човекът е успял да оживее, но се предполага, че сравнително високите тропически температури в региона са изиграли известна роля за щастливата развръзка.

Инцидентът поставя и под въпрос сигурността в тези летища, защото в случая човекът не е бил терорист, но безпрепятствения му достъп до самолета преди излитането поражда ред притеснения.