Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Airbus представиха концептуален модел, директно вдъхновен от птиците

На авиоизложение миналия петък, самият държавен секретар по външната търговия на Великобритания Лайъм Фокс представи концептуален модел на Airbus, чиито форми, конструкция и крило са директно вдъхновени от тези, характерни за орли, ястреби и други хищни птици. Всъщност неслучайно и моделът се нарича „Хищна птица“ („Bird of Prey“).

Освен четирите турбовитлови или (по-вероятно) електрически двигатели, задвижващи високо ефективни осем-лопатни витла, крилото на машината завършва с уникално „оперение“, което всъщност не само драстично подобрява аеродинамиката на крилото (както при птиците), но и служи за управление на машината, тъй като освен това подвижно оперение, крилото не разполага с друга механизация (конвенционални елерони и клапи).

Управлението по посока също се извършва, подобно на птиците, без вертикално кормило, а посредством промяна на геометрията на хоризонталното оперение при опашката.

Задвижването, според Airbus, може да бъде решено или посредством конвенционални турбовитлови двигатели, или чрез хибридна схема на електрическо задвижване, при което генератор ще осигурява захранването на четирите електродвигателя.

По този начин, по твърдение на авторите на концепцията, ще се постигне намаляване на разходите за гориво между 30% и 50%, в сравнение с аналогични летателни апарати със същите размери и пътнически капацитет. Високо ефективните, нискооборотни, осем-лопатни витла пък драстично ще намалят шума, който иначе е особено характерен за витловите самолети.

Засега, както твърди Мартин Астън – представител на висшия мениджмънт на Airbus, компанията не планира директно да построи тази машина, а по-скоро тя да послужи за вдъхновение и мотивация на новото поколение авиоинженери в Airbus които, както е известно, вече използват елементи на биомимикрия (имитиране на форми и функции от живата природа) в новите модели на фирмата, като последно излезлият Airbus A350 XWB.

 

Споделете в ...