Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Френското бюро за авиационна безопасност оправда пилоти на Bulgaria Air

В окончателен доклад по авио инцидент с участието на самолет Airbus A319 на Bulgaria Air, френското бюро за разследвания и анализи на авиационната безопасност (Bureau of Enquiry and Analysis – BEA) оневини българските пилоти.

Инцидентът е станал през 2014 г. на летище Шарл де Гол до Париж. Тогава, на 5 ноември, самолет Airbus A319 на Bulgaria Air с регистрация LZ-FBB (на снимката), току-що е кацнал, пристигайки от София. В същото време Airbus A320 на турската чартърна компания Freebird Airlines, се готви да излети за полет до Истанбул.

За да стигне до терминала, българският самолет е трябвало да пресече писта 08L на летището. Екипажът получава от диспечерите нареждане „България 431, продължете рулирането“ („Bulgaria 431, keep on taxiing.“) Пилотите точно това и правят, и продължавайки рулирането си, в 08:20:17 ч. пресичат писта 08L.

В същото време обаче турският А-320 вече се засилва за излитане по същата писта 08L и вече е набрал скорост от 139 kt (около 260 км/ч). За щастие, скоростта и отстоянието са били достатъчни за да могат турските пилоти да отлепят машината си, и тя прелита на около 30 метра над българския Ербъс.

По-късно се оказало, че диспечерите на летище де Гол „били свикнали“ да дават изрично разрешение за пресичане на писти за излитане и кацане, като в случая те „подразбирали“, че българският екипаж ще спре преди писта 08L и ще чака изрично разрешение. Съгласно стандартите за комуникация обаче, те са били длъжни да инструктират екипажа да спре преди пистата (hold short of RW08), което те не направили.

Френски пилот, рулиращ зад българския самолет, очевидно се досетил за възникващото недоразумение, и попитал диспечерите дали българският самолет има разрешение за пресичане на пистата, на което получил отговор „не“. Този разговор обаче бил воден на френски език (също против стандартите) и нашите пилоти е нямало как да го разберат.

В доклада на BEA се казва, че инцидентът е в резултат на неадекватна комуникация от страна на диспечерите, които изрично не информирали българския екипаж да спре преди писта 08L, което пък те погрешно интерпретирали като разрешение за пресичане.