Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Разработват вариант на C-130 с поплавъци

В историята на военната авиация не е известен по-мултифункционален самолет от легендарния C-130 Херкулес.

В почти седемдесетгодишната си кариера, този самолет вероятно не е влизал в ролята единствено на изтребител! След първото си издание през 1956 г. митичният Lockheed C-130 Hercules претърпява поредица от преработки и ъпгрейди, в резултат на които той започва да изпълнява едновременно множество функции, недостъпни за никой друг летателен апарат.

C-130 става известен с множеството си специализирани варианти, включващи въздушен десант на личен състав и тежка бойна техника, тежковъоръжена въздушна подкрепа на наземни операции (gunship), медицинска евакуация, танкер за въздушно презареждане, разузнавателни операции, включително и радио разузнаване, летящ команден пункт, летящ радар за ранно предупреждение (AWACS), машина за борба с горски пожари, издирвателни и спасителни операции, гранично и морско патрулиране, и не на последно място – основен „товарен кон“ за всякакъв вид военен транспорт, в момента на въоръжение в над 60 държави из целия свят!

Правени са дори и успешни опити C-130 да каца и излита от самолетоносач, като така той и до днес държи световния рекорд за най-тежък самолет, някога оперирал от самолетоносач.

Доста завидна кариера за самолет за който, когато получава заданието от Пентагона, вицепрезидентът на Локхийд по това време – Хол Хобърт – го препраща към легендарния конструктор Кели Джонсън с коментара „Ако подпишеш това задание, ще разрушиш компанията Локхийд.“ Въпреки това, Кели Джонсън се заема с изпълнението на задачата, а когато първият прототип на самолета е готов, самият той възкликва: „Никога досега не съм правил по-грозен самолет!“

Въпреки това, „грозното пате“ се превръща в един от най-успешните модели на Локхийд, произведен към днешна дата в над 2500 екземпляра от над 40 модификации, повечето на въоръжение и до днес в над 70 военновъздушни и военноморски сили по целия свят.

Вероятно единствената нещо, което C-130 досега не е можел да прави, е да каца и излита от вода! Е, това е на път да се промени.

През изминалия септември (2021) Командването за специални операции на Щатските ВВС (US Air Force Special Operations Command – AFSOC) съобщи в официално комюнике за своите планове да бъде разработена версия на легендарния C-130 Hercules, снабдена в поплавъци за излитане и кацане на вода. „Наистина жалко е, се казва в прессъобщението, че един толкова многофункционален самолет все още не може да каца на вода, която покрива 71% от земната повърхност.“

Като основа за разработката ще послужи една от последните модификации на Херкулес – MC-130J – предназначена за специални операции.

Нека напомним, че разработката на вариант способен да каца на вода не е никак проста задача, и особено за толкова голяма машина като C-130, далеч не се заключава само в разработването и добавянето на поплавъци. Освен поплавъците, кацането на вода вероятно ще изисква сериозни конструктивни промени по корпуса, а излитането – вероятно и по-мощни двигатели.

Засега плановете са първият прототип на хидро варианта на C-130 да полети още преди края на 2022.

Тук можете да видите едно любопитно видео за C-130, специално разработван да може да каца и излита от стадион за решаването на заложническа криза в Иран през 1979 г.

https://www.youtube.com/watch?v=VIbqpe3E64I