Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Korean Air – единствената авиокомпания на печалба посред кризата COVID-19

Повече от странно е, че насред нестихващата криза около пандемията с COVID-19 и драстично намалелите пътнически превози, все пак има авиокомпания, която да се похвали с нетна печалба. И да, това е националният превозвач на Южна Корея – Korean Air.

Ако се питате как е постигнато това „чудо“, ще кажем – не, в икономиката не се случват чудеса. В икономиката успех може да има единствено доброто управление.

Според публикувания на 7 август финансов отчет за второто тримесечие на 2020, компанията е реализирала 1,4 милиона долара нетна печалба.

Как е постигнато това? Както вече казахме – с добро управление.

Макар че приходите на компанията за този период са спаднали с 44% в сравнение със същия период на миналата година, Korean Air успяват да компенсират това, намалявайки разходите си с над 50%.

Драматично намалелите приходи от пътнически превози пък, които сега са намалели с цели 90%, авиокомпанията е компенсирала с цели 95% увеличение в обема на карго превозите!

Всъщност тази тенденция се очертава да бъде запазена, защото южно корейците вече са планирали окончателната конверсия от пътнически в карго варианти на неуточнен още брой от техния парк самолети Boeing 747 и Boeing 777.

Това, за съжаление, не говори добре за близките перспективи пред авиационната индустрия, но пък ясно доказва че в икономиката съобразяването с реалностите няма алтернатива.