Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Aerion Supersonic спира дейността си

Само няколко месеца след като от Aerion Supersonic – най-амбициозният проект за нов свръхзвуков пътнически самолет, споделиха подробности за плановете си за 50-местен пътнически самолет способен на Mach 4, базираната в Невада компания съобщи, че спира дейността си.

Много шум се вдигна около проекта Aerion AS2, който беше проектиран да лети с Mach 1.4 и да достигне с едно зареждане 7 700 км. Освен това, AS2 беше проектиран да работи със 100% възобновяеми авиационни горива, което трябваше да намали въглеродните му емисии с до 80%.

Aerion Supersonic обявиха също, че са в тясно сътрудничество с Airbus, а AS2 ще бъде първият и за момента единствен пряк наследник на Конкорд.

Нещо повече, Aerion също шумно обяви и проект с името AS3, който трябваше да превозва до 50 пътници между Лос Анджелис и Токио за по-малко от три часа със скорост над Mach 4.

Всичко това, за съжаление, няма да се случи, или поне ще трябва да почака доста, защото от компанията обявиха, че спират дейността си, поради това че „настоящият финансов климат се оказа твърде труден за Aerion“.

В настоящата финансова среда, се казва в съобщението на компанията, се оказа изключително предизвикателство да се продължат планираните дейности, и ще са необходими големи нови капиталови изисквания за финализиране на прехода на AS2 към производство. Предвид тези условия, Aerion Corporation сега предприема съответните стъпки предвид настоящата финансова среда.

Това с други думи означава, че компанията спира дейността си „до второ решение“, до което може и да не се стигне.

Да припомним, че освен Airbus, Boeing също инвестира в Aerion, а първият полет на новия свръхзвуков AS2 беше планиран за 2023 година.

С отпадането на Aerion остават малко други претенденти, планиращи да създадат възможности пътниците да летят със свръхзвукова скорост преди края на 2030-те години.

Така например, Boom Supersonic продължава да работи върху своя проект Overture, а и наскоро получи сериозна инвестиция от American Express. Това все още поддържа фирмата и тя продължава да планира начало на свръхзвуковите си търговски полети през 2029 г.

Споделете в ...