Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Държавата Беларус отвлече граждански самолет

26-годишният журналист Роман Пратасевич, бивш сътрудник на беларуския опозиционен канал Nexta, беше арестуван, след като на 23 май 2021 полетът на Ryanair FR4978 от Атина до Вилнюс беше отвлечен от държавата Беларус и принуден да кацне в Минск.

Президентската пресслужба на Беларус официално обяви, че президентът Александър Лукашенко лично е наредил изтребители МиГ-29 да „придружат“ самолета Ryanair до летището в Минск. В съобщението се казва, че е получена заплаха от бомба, докато самолетът е бил над беларуска територия. По-късно служители обаче заявиха, че на борда не са открити експлозиви.

Очевидно наземните диспечери от Беларус просто са излъгали пилотите на Ryanair, че на борда е имало бомба, а двойката МиГ-29 е трябвало да се увери, че пилотите изпълняват указанията, и да принуди самолета да кацне в Минск за да могат беларуските власти да арестуват 26-годишният журналист.

Държавният секретар на германското външно министерство Мигел Бергер заяви: „Нуждаем се от незабавно обяснение от правителството на Беларус относно отклоняването на полет на Ryan Air в рамките на ЕС до Минск и предполагаемото задържане на журналист.

Миналия ноември беларуските служби за сигурност (КГБ) включиха Пратасевич в списъка на „лица, замесени в терористични дейности“. Той беше съосновател на канала Nexta Telegram, който изигра водеща роля във вълната от протести в Беларус срещу преизбирането на президента Лукашенко през 2020 г.

Протестното движение след президентските избори през август 2020 събра десетки хиляди хора в Минск и други градове. За съжаление, протестите постепенно затихнаха пред лицето на масови арести и полицейско насилие, при което загинаха най-малко четирима души.