Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Ненужна евакуация довела до десет ранени в Лондон

Излезе официалният доклад от разследването на инцидент, станал на 1 март 2019 на летище Станстед в Лондон, когато при евакуация на пистата бяха ранени десет пътника.

Тогава, самолет Airbus A320-214 на авиокомпания Laudamotion трябвало да излети в 20:00 местно време за редовен полет от летище Станстед в Лондон до Виена.

При разбега по пистата обаче от единия от двигателите се чува силен гръм и пилотите решават да прекратят излитането. Те отнемат тягата и успяват без проблем да спрат машината преди края на пистата.

Тогава командирът на полета двукратно наредил по интеркома всички да останат по местата си, вероятно защото планирал нормално да продължи да рулира към стоянката. Затова и двигателите не били изключени.

Старшата стюардеса обаче, очевидно паникьосана от случилото се, не чула заповедта на командира и разпоредила да се започне незабавна евакуация. Кабинният състав отворили вратите, разпънали „пързалките“ и започнали да евакуират 169-те пътника на борда.

За съжаление обаче, както писахме по-горе, двигателите на самолета все още работели, а пилотите разбрали за течащата евакуация едва когато през прозорците на пилотската кабина видели първите пътници, тичащи по пистата.

Въпреки че командирът незабавно реагирал като спрял самолета и изключил двигателите, десет пътника получили различни травми, „издухани“ от изходящата струя на още работещите двигатели. Наложило се поне двама от тях да бъдат приети в болница.

Разследването установило, че проблемът с двигателя се е получил в резултат на неправилно сглобена при ремонт част, а главната стюардеса се оправдала с това, че била силно притеснена от силния гръм, който се разнесъл от двигателя, и не чула нареждането на командира.

При евакуацията, освен това, повечето пътници взели със себе си и ръчния си багаж, което още повече усложнило ситуацията и станало допълнителна причина за наранявания.