Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Планираха първият полет на наследника на Конкорд

От компанията Aerion, която ще произвежда в сътрудничество с Airbus AS2 – първият и засега единствен свръхзвуков наследник на Конкорд – съобщиха, че разработката им се движи изцяло по план и първият полет на новата машина се очаква да бъде извършен през 2023 г. – точно 20 години след последния комерсиален полет на Конкорд.

Едновременно с това, от производителя на двигателите – General Electric – на 15 октомври 2018 съобщиха, че са завършили първоначалния етап от проектирането на изцяло новите двигатели „Affinity“ за струващата $120 милиона 12-местна машина. Според твърденията на GE, новите двигатели ще са съвсем нов клас, наречен FADEC (Full Authority Digital Engine Control), при който не само цялата работа на двигателя, но и степента му на двуконтурност (bypass ratio) ще бъдат дигитално контролирани.

Счита се, че новата машина ще доведе до сериозни размествания в авиационния бизнес защото, за разлика от Конкорд, новият свръхзвуков пътнически самолет ще може да лети със скорост до Mach 1.2 дори и над населени райони от сушата. Да припомним, че поради ударната вълна от свръхзвуковата скорост (sonic boom), Конкорд нямаше право да лети със свръхзвукова скорост нас сушата, и разгръщаше пълния си скоростен потенциал единствено над океана.

Благодарение на нови инженерни решения при проектирането на крилото и фюзелажа, както и на специално разработените за целта двигатели, очаква се на определена височина въпросната ударна вълна изобщо да не достига до земната повърхност. Освен това, двувалните и снабдени с по два основни вентилатора (twin-shaft, twin-fan) двигатели ще покриват дори и най-съвременните изисквания за шум (Stage 5 subsonic noise requirements), с което новата машина също ще превъзхожда Конкорд.

Федералната Авиационна Администрация на САЩ (FAA) през май 2018 дори съобщи в сайта си, че започва да събира данни за нивата на шум при новата машина, и планира да промени своите изисквания относно гражданските свръхзвукови полети, тъй като още от 1971 г. такива полети над територията на САЩ са забранени.

Подобно решение на FAA очевидно би било уместно, тъй като, макар и на по-първоначален етап, освен Aerion, подобни проекти за свръхзвукови пътнически самолети разработват още и компаниите Boom Supersonic и Spike Aerospace.