Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Новият най-голям самолет в света направи своя първи полет

На 13 април 2019 над пустинята Мохаве в Калифорния направи първи полет вече най-големият самолет в света – гигантският двойно фюзелажен Stratolaunch. Със своята дължина от 73 метра, разпереност на крилото от 117 метра и височина при опашните плоскости от 15 метра, машината вече е най-голямата в света, надминавайки не само днешните си съперници Boeing 747-8, Airbus A-380 и Ан-225, но и държалият палмата на първенството цели 72 години – легендарният осем моторен хидроплан от ерата на Втората световна война Spruce Goose.

За разлика от своите предшественици обаче, целта на Stratolaunch не е да пренася тежки или обемисти товари, а съвсем друга. Stratolaunch се цели в космоса и концепцията на супер самолета е да извежда в стратосферата космически апарати, които едва от тази голяма височина да включват своите ракетни двигатели, устремявайки се към ниски или средни околоземни орбити.

Идеята е по този начин да се избегнат най-скъпо струващите компоненти от един космически кораб – първите степени на ракетите носители. За разлика от концепцията на SpaceX, при която ускорителите на първата степен се връщат на Земята в контролиран автоматичен режим, Stratolaunch ще излита и каца обратно на Земята като нормален самолет.

Концепцията много наподобява тази на SpaceShipTwo на фирмата на Ричард Брансън Virgin Galactic, но Stratolaunch е съществено по-голям от SpaceShipTwo и може да извежда в стратосферата по-тежки товари.

Гигантът Stratolaunch е творение на компанията на съоснователя на Майкрософт Пол Алън, който почина миналия октомври и не дочака да види как мечтата на живота му ще полети.

Машината е по проект на Scaled Composites начело с визионера в самолетостроенето Бърт Рутан и е разработена с технологичното съдействие на Boeing. Stratolaunch се задвижва от шест двигателя Pratt & Whitney PW4056, използвани в някои от вариантите на Boeing 747. Максималното му излетно тегло (MTOW) е 590 тона, като може да носи полезен товар от 227 тона.

Предвижда се Stratolaunch да извежда във високите слоеве на атмосферата няколко варианта на космически модули (те, разбира се, не участваха в тестовия първи полет): Сравнително малкият модул Pegasus, доста по-тежкият MLV (Medium Launch Vehicle) с полезен товар от 3400 кг, и „тежката артилерия“ – Launch Vehicle – Heavy с полезен товар от 6000 кг.

Със системата Stratolaunch ще могат на достъпна цена да се извеждат в орбита както комуникационни, военни и научни сателити, така и да се превозват товари от и до МКС. Първите комерсиални полети са планувани за 2020 г, а дотогава ще тече интензивна програма за тестове и сертификация на системата.