Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

5G мрежите вероятно ще наложат промени в авиационните радио висотомери

Радио-техническият комитет за въздухоплаване на САЩ (Radio Technical Committee for Aeronautics – RTCA) е публикувал предупреждение, че радиочестотния спектър на планираните за изграждане 5G мрежи е изключително близо до ползваните понастоящем честоти от всички радио висотомери в авиацията. Това вероятно би довело до неверни показания на висотомерите, което пък сериозно би застрашило безопасността на полетите.

Това предупреждение вероятно е продиктувано от факта, че през идния декември Федералната Комисия по Комуникации на САЩ (Federal Communications Commission – FCC) планира да проведе търг за радиочестотния спектър между 3.7 и 3.98 GHz за „гъвкаво използване“, включително от 5G мрежите. Тази част от радиочестотния спектър е обаче в непосредствена близост до диапазона 4.2 – 4.4 GHz, ползвана от авиационните радио висотомери в целия свят.

Както е известно, в авиацията едновременно се ползват два типа висотомери (уреди за отчитане височината на полета). Докато „класическите“ барометрични висотомери отчитат надморската височината по атмосферното налягане на въздушната среда, радио висотомерите ползват радио сигнали за да определят реалната височина на летателния апарат над терена, над който той лети.

Радио висотомерите се ползват предимно на малки височини, във фазите на излитане и кацане, когато определянето на реалната височина над терена е наистина критично. Тези прибори обикновено са интегрална част и от цялостната навигационна система на самолета и са от критично значение за безопасността на полетите.

В предупреждението на RTCA се подчертава, че ползвания от 5G мрежите честотен спектър в диапазона от 3.7 до 3.98 GHz „ще влезе във вредно взаимодействие с радио висотомерите на всички цивилни въздухоплавателни средства, включително пътническата и товарна авиация, както и авиацията с общо предназначение“.

„При липса на подходящи мерки, се казва в съобщението, този риск би могъл да доведе до катастрофални последици за авиационната експлоатация в САЩ.“

Тъй като „Радио-техническият комитет за въздухоплаване“ е доброволна, неправителствена организация в САЩ, нейната дейност се простира единствено на територията на Щатите. Съвсем очевидно е обаче, че тези разкрития биха могли да имат глобален ефект върху авиацията.

Засега не е ясно как ще бъде решен този проблем. Докато промяната на ползвания честотен диапазон при бъдещите радио висотомери не би било трудно, то промяната на работните честоти на действащите радио висотомери в стотиците хиляди самолети в експлоатация по света, далеч не е проста задача.

Снимка: Wikimedia

Споделете в ...