Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Фалитът на Томас Кук доведе до „великото репатриране“ на над половин милион туриста

Фалитът на най-старият действащ туроператор, британската компания Томас Кук, завари близо 600 000 клиента на компанията в различни точки на света, а от обявената ликвидация „с незабавен ефект“ стана ясно, че от този момент те остават „на произвола на съдбата“ и няма кой да ги прибере по родните места. Само британците, които вероятно ще трябва да бъдат репатрирани със средства на британските данъкоплатци, са над 150 000.

Макар и не съвсем неочакван, фалитът все пак беше изненада, защото въпреки регистрираните загуби от първата половина на 2019 в размер на 1,5 милиарда паунда, оборотът на туроператора за същия период беше над 10 милиарда паунда, което даваше на кредиторите надежди компанията все пак да бъде спасена.

Финалният „смъртоносен удар“ обаче дойде от самите кредитори, които поискаха от компанията да намерят 200 милиона паунда, с което да валидират спасителен план за рекапитализация на компанията. Сума, която от ръководството на 178-годишния туроператор не успяха да намерят и фалитът стана неизбежен.

Освен над половин милион туристи за репатриране от различни точки на света, фалитът на Thomas Cook ще остави без работа поне 22 000 души персонал, от които 9 000 само във Великобритания.

За репатрирането, за съжаление, няма да могат да се ползват самолетите на собствената авиокомпания на туроператора – Thomas Cook Airlines – защото макар и брандирани със знаците на Томас Кук, самолетите всъщност са лизингови и не са собственост на туроператора. Основният авиационен парк със знаците на Томас Кук включваше 24 чисто нови Airbus A321, седем A330-200 и два Boeing 757-200. Всички те, от момента на фалита, трябваше просто да бъдат върнати на лизингодателите.