Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Кои са първите четирима космически туристи в орбита?

Както съобщиха всички медии, на 16 септември 2021 от легендарната площадка 39А на космическия център Кенеди компанията SpaceX стартира поредната мисия на ракетата Falcon 9, на борда на която e капсулата Crew Dragon с четирима астронавти, които станаха първите в историята космически туристи, излезли в околоземна орбита.

Те и в този момент летят в околоземна орбита на височина от средно 590 000 метра над земната повърхност. Макар че тази височина все пак се води „ниска околоземна орбита“, това е най-високата орбита, на което са летели астронавти след 2009 година.

Освен другото, както казахме, мисията носеща името „Inspiration4“ (Вдъхновение 4), стана първата мисия, съставена изцяло от частни космически туристи, летяла в околоземна орбита. Всъщност, в момента на борда на Crew Dragon няма нито един професионален астронавт, или дори професионален пилот!

Както знаем, на 11 юли т.г. компанията Virgin Galactic на милиардера Ричард Брансън изпълни успешно първия в историята космически полет с „туристи“, част от който беше и самият Брансън. Този полет обаче беше суборбитален, трая само десетина минути, а космическият кораб VSS Unity се издигна само до височина 86 258 метра – далеч от орбиталните височини.

За разлика от полета на Virgin Galactic, при сегашния полет на SpaceX, капсулата Crew Dragon вече втори ден е в орбита, а четиримата космически туристи на борда не спират да изпращат снимки от своите преживявания в Космоса.

Особеното в тази модификация на капсулата Crеw Dragon е, че модулът за скачване с МКС, който при този полет е излишен защото скачване с МКС не е предвидено, е заместен от панорамен стъклен купол, позволяващ на екипажа да се наслади на невероятни гледки към Космоса и Земята.

Би било пресилено обаче да се твърди, че четиримата „туристи“, които в момента са в орбита, са случайни цивилни, без никаква подготовка. Напротив: обучението на тези първи космически туристи е продължило почти година, и е включвало полети на борда на изтребители, тренировки при нулева гравитация, работа с полетни симулатори, както и, естествено, поредица от сериозни медицински прегледи и изследвания.

Кои са те?

Отляво надясно: Крис Семброски, Джаред Айзъкман, Хейли Арсено и Сиан Проктър

Джаред Айзъкман (Jared Isaacman)

Джаред Айзъкман е милиардер – основател и главен изпълнителен директор на компанията Shift4 Payments – лидер в интегрираните решения за обработка на плащания. Той стартира компанията през 1999 г. от мазето на семейната си къща, когато е само на 16 години, и я превръща във водеща компания за платежни технологии, днес наброяваща над 1200 служители.

Айзъкман се счита за един от най-влиятелните бизнес лидери в индустрията и е представен от различни медии и публикации, включително Forbes, The Today Show, Fox Business News, ABC News, Bloomberg, Businessweek, Inc. Magazine и много други.

Джаред Айзъкман е лицензиран пилот с богат опит в пилотирането на търговски и военни самолети. Той притежава няколко световни рекорда и е участвал в над 100 въздушни демонстрации като част от екипа на Black Diamond Jet, като всяко от тези изпълнения е било посветено на благотворителна кауза. През 2011 г. Айзъкман е съосновател и на Draken International – частен център за обучение на пилоти за въоръжените сили на САЩ.

Хейли Арсено (Hayley Arceneaux)

Когато Хейли е на 10 години, тя започва да изпитва болки в коляното. Нейният лекар отначало смята, че това е просто навяхване, но няколко месеца по-късно тестовете показват, че тя страда от остеосаркома – вид рак на костите.

Семейството й се обръща към детската университетска болница „Сейнт Джуд“ за нейното лечение, което включва химиотерапия и операция за спасяване на крака ѝ. Благодарение на това лечение, днес младата американка вече е преборила рака и е напълно възстановена.

Хейли Арсено придобива бакалавърска степен по испански език през 2014 г., а през 2016 г. получава степен асистент по медицина. Днес тя се грижи за деца с левкемия и различни форми на лимфом в същата болница „Сейнт Джуд“, в която преди години беше спасен нейния живот.

Важно е да поясним и че крайната цел на самата мисия „Inspiration4“ е събиране на средства (Fundraising) за педиатричната болница „Сейнт Джуд“, като плановете са събраната сума да достигне 200 милиона долара.

Крис Семброски (Chris Sembroski)

Крис Семброски израства с естествено любопитство към космоса. Като дете и младеж участва в космически лагери и провежда симулирани мисии на космически совалки, а като студент, доброволно работи с ProSpace, лобистко движение за подпомагане на пътуванията в открития Космос.

По-късно Семброски служи във ВВС на САЩ като част от екип за поддръжка на междуконтинентални балистични ракети Minuteman III. Преди да напусне активна служба през 2007, той служи и в Ирак.

След като напуска ВВС, Семброски получава бакалавърска степен по специалност „Професионална аеронавтика“ от университета „Ембри-Ридъл“. Днес той живее в Сиатъл, щата Вашингтон, и работи в космическата индустрия.

Д-р Сиан Проктър (Dr. Sian Proctor)

Д-р Сиан Проктър е геолог, изследовател и специалист с дългогодишна страст към космическите изследвания. Тя е родена в Гуам, а баща й е работил в НАСА по време на мисиите Аполо.

Д-р Проктър нарича себе си „аналогов астронавт“, тоест човек, който провежда дейности в симулирани космически условия. Тя е участвала в четири такива мисии, включително изцяло женската мисия Sensoria Mars 2020 в създадения в Хавай специален хабитат за изследване на живота в условията на Марс. Тя участва и във финансираната от НАСА четиримесечна мисия за изследване на хранителните стратегии за дълготрайни космически полети.

Сиан Проктър е известна с изследванията си върху потенциала за отглеждане на храни за Марс. Тя има беседа по TEDx, наречена „Яжте като марсианец“ и публикува „Кулинарна книга за хранене за Марс“. Д-р Проктър има пилотски лиценз и е сертифициран водолаз. Повече от 20 години тя е преподавател по геология в South Mountain Community College във Финикс, Аризона. Тя има бакалавърска степен по екология, както и магистърска и докторска степени по геология.

Плановете са четиримата астронавти да се завърнат за Земята на 18 септември 2021 в 23:00 по Грийниуич, или в 02:00 на 19 септември 2021, българско време.