Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

19-тонна китайска ракета излезе от контрол и се очаква да навлезе обратно в атмосферата

Миналата сряда, 28 април, китайската космическа агенция изстреля ракетата Long March 5B (Дълъг Поход 5В), която успешно изведе в орбита модул за планираната от Китай космическа станция Tianhe.

След извеждането на модула, ядрото на ракетата носител трябваше да направи маневра за контролирано навлизане обратно в земната атмосфера. За съжаление обаче, това не се случи, а високото над 30 метра ядро на ракетата носител излезе от контрол и ​също влезе в ниска околоземна орбита.

Очаква се през следващите дни или седмица това ядро, вследствие на триенето във високите слоеве на атмосферата и земното притегляне, отново да навлезе в плътните слоеве, като по-голямата част от него се очаква да изгори. Въпреки това обаче, съществува реална опасност немалки късове от ракетата да достигнат до планетата ни в напълно непредвидими региони от нея.

Наземни радари са открили, че излязлата от контрол ракета носител ​​се движи в орбита, осцилирайки между височини от 170 и 372 километра, движейки се със скорост от над 25 800 км./ч. Американската армия определи обекта като 2021-035B и можете да следите движението на ракетата около планетата ни от този линк.

Множеството фактори, влияещи върху движението на излязлата от контрол ракета, правят невъзможно предвиждането къде точно, кога, и каква точно част от ракетата ще успее да стигне до земната повърхност. Това може да се случи до няколко няколко дни, но може да отнеме седмица или дори повече.

Според Джонатан Макдауъл, астрофизик от Харвард, проследяващ орбитални обекти, тежащото около 19.6 тона ядро на Long March 5B е най-тежкият обект, който ще направи неконтролирано навлизане в атмосферата за почти три десетилетия. За последен път подобен космически обект направи неконтролирано навлизане в атмосферата през 1991 г., когато 43-тонната съветска космическа станция „Салют-7“ навлезе и изгоря в плътните слоеве на атмосферата над Аржентина.