Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Капсулата Crew Dragon на SpaceX успешно се завърна на Земята

Тази сутрин в 06:56 часа по Гийнуич (09:56 българско време) капсулата Crew-1 Dragon на SpaceX успешно се приводни във водите на Мексиканския залив край бреговете на Флорида.

Космическият кораб върна на Земята астронавтите от NASA Виктор Глоувър, Майк Хопкинс, Шанън Уокър и астронавта на Японската аерокосмическа агенция Соичи Ногучи, след близо шестмесечна мисия на борда на МКС.

Това приводняване отбеляза края на една забележителната мисия на NASA и SpaceX, която постави рекорд за най-дълъг престой в Космоса – над 5 месеца – от екипаж, изстрелян на борда на американски космически кораб.

Това е и едва второто завръщане на астронавти с космическия кораб Crew Dragon, след историческото завръщане у дома на астронавтите Боб Бенкен и Дъг Хърли от първата пилотирана мисията на SpaceX Demo-2 през август миналата година.

Космическият кораб на Crew-1 Dragon на SpaceX, наречен Resilience (Устойчивост), се отдели от космическата станция в 00:35 по Грийнуич (03:35 българско време), след като преди това разкачването беше отложено за кратко поради лоши метеорологични условия на мястото на приводняване.

Всички фази от навлизането на пилотираната капсула в плътните слоеве на атмосферата със скорост около 29 хиляди км./ч. и последователността при отваряне първо на двата стабилизиращи, а после и на четирите основни парашута, премина без проблеми и изцяло по план. Накрая капсулата докосна водите на Мексиканския залив с вертикална скорост от само 7 метра в секунда.

„Това е първото нощно приводняване на космически кораб на САЩ с екипаж след завръщането на Аполо 8 в Тихия океан на 27 декември 1968 г. с астронавтите на NASA Франк Борман, Джим Ловел и Бил Андерс“, заявиха от НАСА в специално комюнике. Мисията Аполо 8 беше и първата мисия на НАСА, влязла в орбита около Луната.

Можете за проследите завръщането на Crew-1 Dragon във видеата по-долу:




Снимка горе: NASA