Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Джеф Безос и Блу Ориджин извършиха успешен тестов полет с ракетата Ню Шепърд

Днес (13 октомври 2020) Блу Ориджин – компанията на собственика на Амазон и най-богат човек на планетата Джеф Безос – извършиха изцяло успешен тестов суборбитален полет до космическото пространство със своята ракета Ню Шепърд (New Shepard).

Полетът, под номер NS-13, всъщност трябваше да се изпълни още на 24 септември, но беше отложен поради технически проблеми със захранването. Днес обаче ракетата излетя успешно от собствения космически комплекс на Блу Ориджин в западен Тексас и след полет, продължил 10 минути и 15 секунди, обратно се приземи на предвидената за това площадка в близост то мястото на излитане.

Системата „Ню Шепърд“ се състои от мощен ускорител и шестместна пилотируема капсула, като при този полет, разбира се, капсулата беше без екипаж.

Полезният товар на тази тестова мисия се състоеше единствено от научни прибори, датчици и оборудване, както и от хиляди пощенски картички от инициативата на Блу Ориджин „Клуб за бъдещето“, целяща да стимулира и вдъхнови ученици по цял свят към кариери в сферата на науката и технологиите.

След като се издигна до т.нар. „Линия на Карман“ (Karman Line), която се счита за граница на Космоса, намираща се на около 100 хиляди метра надморско равнище, капсулата се отдели от ускорителя и продължи издигането си до апогея за тази мисия на височина 351 200 фута (107 046 метра), след което продължи по балистичната си траектория към земята, където кацна меко под куполите на трите си огромни парашута.

След отделянето на капсулата, ракетата носител (ускорителят) също се отправи обратно към земята и прецизно кацна вертикално, точно на предвидената за това площадка.

Макар поначало амбициите на Блу Ориджин да са за сериозни космически полети, включително и за такива до Луната, проектът Ню Шепърд по-скоро е насочен към космическия туризъм, което ясно личи от „архитектурата“ на пилотируемата капсула.

Шестместната капсула предлага доста обширно пространство за космическите туристи и разполага с шест огромни прозореца с размери, невиждани досега в космически кораб. Вътрешното пространство на капсулата е решено преди всичко за максимално удобство на пасажерите.

New Shepard Capsule

Във видеото по-долу можете да проследите полета. Можете да „превъртите“ докъм 37-та минута за да видите самото изстрелване и целия полет.