Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Емблематичният съветски Ту-154 направи последния си пътнически рейс

Един от най-емблематичните самолети от ерата на Съветския съюз – тримоторният Ту-154 – направи последния си редовен пътнически рейс и отсега нататък моделът ще бъде ползван единствено за товарни полети и специални цели.

Това събитие в запомнящата се 48-годишна кариера на Ту-154 се случи на 28 октомври 2020, когато машина на авиокомпания Алроса с регистрация RA-85757 излетя за последен път с 141 пътници на борда от летището в Мирний за тричасов полет до летище Толмачево в Новосибирск. Разбира се, както е прието в авиацията, при излитането пилотите са „помахали“ с криле за да отбележат този наистина знаменателен момент.

През повечето от 48-те години на кариерата си, Ту-154 беше най-разпространеният пътнически самолет не само в Съветския съюз, но и във всички страни от Източния блок, включително и в нашата страна. „Балкан“ се сдобива с 10 броя Ту-154 още през 1986, и оттогава моделът е „гръбнакът“ на българските пътнически авиопревози, като с това авиокомпанията ни става първа по брой превозени пътници в страните от СИВ (Съвет за Икономическа Взаимопомощ – икономически съюз, включващ страните от бившия социалистически блок).

Разработката на Ту-154 започва още в началото на шейсетте години, в отговор на изключително успешното навлизане на една друга легенда – американският Boeing 727. Неслучайно и Ту-154 е проектиран като тримоторен лайнер, точно по примера на Boeing 727.

Както обаче обичат да правят руснаците, макар Ту-154 да е по-шумен и горивно по-неефективен от американския си конкурент, той е по-голям и по-бърз от него. Всъщност, по време на своя разцвет, Ту-154 беше известен като най-бързия дозвуков пътнически самолет. По-бързи от него бяха само някои бизнес джетове и, естествено, свръхзвуковите Конкорд и Ту-144.

Ту-154 имаше и някои наистина невиждани дотогава „екстри“, като например възможността за регулиране налягането в гумите на колесника по време на полет. Така, пилотите можеха в полет да пригодят самолета за конкретните условия на пистата за кацане, защото Ту-154 беше предвиден да може да каца и на необработени полоси.

Първият си полет Ту-154 прави на 4 октомври 1968, но в началото той се ползва единствено за изпитания и превоз на товари. Пътническата кариера на модела стартира едва на 7 февруари 1972, когато Ту-154 извършва първия си полет с пътници на Аерофлот.

Оттогава, заедно със своя по-малък „брат“ Ту-134, Ту-154 става гръбнакът на пътническата авиация в Източния блок, а през цялото време на производството му са пуснати в експлоатация цели 1026 броя машини.

Вероятно именно по тази причина (голямото му разпространение), с Ту-154 се свързват и някои нашумели авиокатастрофи. Така например на 10 април 2010, близо до Смоленск, при катастрофа с Ту-154М загинаха президентът на Полша Лех Качински и много членове на полското правителство, а на 25 декември 2016, в катастрофа с Ту-154Б-2 загинаха 60 члена от легендарния хор на Червената армия.

И в двата случая обаче разследванията доказаха, че катастрофите не са били в резултат на технически проблем със самолета.



https://www.youtube.com/watch?v=h4E0jGxwoC4

Снимка: Wikimedia