Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Самолетите на Елвис

Някои самолети стават легендарни единствено заради хората, които са ги притежавали, и точно такъв е случаят с двата четиримоторни Convair 880 и Lockheed JetStar, които днес ще ви представим в рубриката ни „Легендарни самолети“. И двете машини са били собственост на Краля на рока Елвис Пресли.

Елвис се сдобива с огромния Convair 880 през 1975, но машината е произведена още през 1960 и влязла в експлоатация в Delta Airlines през 1961. Елвис Пресли купува самолета на старо за 250 хиляди долара (около 1.2 милиона долара в днешни пари). Първото нещо, което рок звездата прави, е пълно вътрешно преобзавеждане на машината, а това му струва други 600 хиляди долара (около 2.9 милиона в днешни пари).

Самолетът се сдобива с луксозна конферентна зала, спалня със златен обков, като специално за този самолет е поръчан видео магнетофон, което за тези времена е представлявало „последен писък“ на технологиите. В самолета са били монтирани и четири телевизора, разпръснати из всички помещения.

Както може да се предположи за един музикален идол, аудио уредбата на самолета също е била специално проектирана за целта осемканална стерео система, а звуците са се процеждали през 52 висококачествени говорителя.

Проектът за интериорен дизайн е бил дело на същия екип, който е обзавеждал и декорирал президентските „Airforce One“ от онова време.

Елвис кръщава новата си машина на своята дъщеря Лиса Мари (Lisa Marie) – име, което самолетът носи и до днес (на снимката най-горе).

Вторият самолет на Елвис е по-малкият, но отново четиримоторен Lockheed JetStar, който Елвис кръщава „Hound Dog“ (в превод – Хрътка – на снимката долу).

JetStar-ът е закупен приблизително по същото време като големия му събрат Convair 880, и докато с голямата машина Елвис е можел да пътува с целия си антураж и оркестър, само осем местният JetStar е бил предназначен за полети предимно с най-близките му сътрудници и членове на семейството.

За съжаление, Кралят на рока успява да се наслади на двете си летящи придобивки за относително кратко време. Той умира само две години по-късно – през август 1977, на 42 години.

След смъртта на Елвис, неговият баща Върнън продава самолетите още на следващата година, но за щастие, след още няколко смени на собствениците, в крайна сметка през 2015 е постигнато съгласие с наследниците на Елвис самолетите на звездата да бъдат паркирани и превърнати в музеи на площадка, намираща се срещу имението Грейсленд, в което живя и почина Елвис Пресли.

Днес вече всеки може да разгледа големия Convair „Лиса Мари“ и по-малкия Lockheed „Hound Dog“ (на снимките) на специалния паркинг, намиращ се на булевард „Елвис Пресли“ в град Мемфис, щата Тенеси, точно срещу централния вход на имението Грейсленд, в което живя Кралят на рока.