Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Два германски Юрофайтера се сблъскаха във въздуха

Малко преди 14:00 ч. днес два изтребителя Eurofighter се сблъскаха във въздуха по време на тренировъчна мисия близо до езерото Мюриц в североизточната германска провинция Меклембург, на около 120 км. северно от Берлин.

По показанията на пилота от трети изтребител, участвал в учението, и двамата пилоти са успели да се катапултират. Единият от тях е открит в клоните на дърво близо до селцето Носентинер Хюте, но местонахождението и съдбата на другия пилот засега не са известни.

И двата разбили се след инцидента се Юрофайтери са предизвикали горски пожари около местата, в които са паднали. Според твърдения на германските ВВС, и двете катастрофирали машини не са носели въоръжение.

По последна информация, публикувана в местни медии, вторият пилот е бил намерен от полицията мъртъв, но тази информация засега не е потвърдена официално.

В момента тече издирвателна и спасителна операция. В ход е и разследване на причините за инцидента.

АКТУАЛИЗАЦИЯ: Малко след 19:00 българско време беше потвърдено, че вторият пилот е загинал. Спасителите са открили мъртвото му тяло. Не се съобщава дали той е загинал при самия сблъсък на двата самолета или в някоя фаза от процеса на катапултиране.

Свидетели на инцидента, плажуващи на близкото езеро, публикуваха кадри от катастрофата:

https://www.youtube.com/watch?v=dBcAhhS1-0E