Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

В Германия започва най-голямото въздушно учение на НАТО

Германия се готви да бъде домакин на най-голямото военновъздушно учение в историята на НАТО, демонстрация на сила, предназначена да впечатли съюзници и потенциални противници, заявиха германски и американски официални лица вчера, 7 юни 2023. Учението ще се проведе от 12 до 23 юни т.г.

В започващото идната седмица учение „Air Defender 23“ ще вземат участие 10 000 военни с 250 самолета от 25 страни, които ще отговорят на симулирана атака срещу страна-членка на НАТО. Само Съединените щати изпращат 2000 военни от Националната военновъздушна гвардия на САЩ и около 100 самолета.

„Това ще демонстрира без никакво съмнение уменията и възможностите на нашите съюзнически сили в НАТО като първи отговор“, каза посланикът на САЩ в Германия Ейми Гутман пред репортери в Берлин.

„Би било изненада, ако някой световен лидер не вземе под внимание какво показва това по отношение на духа на този съюз“, продължи Гутман.

Въпреки че учението е планирано от няколко години, нахлуването на Русия в Украйна през февруари 2022 г. накара НАТО да се подготви още по-сериозно за възможността от нападение на негова страна-членка.

Швеция, която се надява да се присъедини към алианса, както и Япония, също участват в учението.

„Показваме, че територията на НАТО е нашата червена линия и сме готови да защитим всеки сантиметър от тази територия“, заяви генерал-лейтенант Инго Герхарц от германските военновъздушни сили, който ще координира маневрите.

От германските власти заявиха, че учението вероятно ще доведе до известни затруднения в гражданските полети над Европа през периода.

Снимка: U.S. Air Force / Wikimedia