Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Холандски съд произнесе доживотни присъди за свалянето на MH17

Две години след началото на процеса в Холандия по делото за свалянето на полет MH17 на Малайзийските авиолинии над Украйна през 2014, съдът произнесе присъдите си. Трима от четиримата подсъдими бяха признати за виновни и бяха осъдени на доживотен затвор.

Да припомним, че на 17 юли 2014 г. Боинг 777 в полет MH17 на Малайзийските авиолинии от Куала Лумпур до Амстердам, летящ на надморска височина от 33 000 фута (10 000 метра) над източна Украйна, беше свален с руска ракета, изстреляна от контролирана от Русия част от източна Украйна. Тогава загинаха 298 души, от които 196 холандци.

Председателстващият съдия Хендрик Щеенхаус потвърди, че оръжието, което е свалило самолета, е произведена в Русия противовъздушна ракета БУК. За първи път това беше съобщено още през 2014 г. от независимия журналистически екип на сайта Bellingcat.

Съдът също така потвърди, че системата за противовъздушна отбрана е стреляла от поле близо до село Первомайски в контролирана от Русия част от Украйна. Международният екип за криминално разследване също установи, че ракетата БУК е била доставена от 53-та противовъздушна бригада на руската армия, базирана в Курск.

Четиримата подсъдими, руснаците Игор Гиркин, Сергей Дубински, Олег Пулатов и украинецът Леонид Харченко, бяха съдени задочно.

Гиркин, бивш полковник от руската разузнавателна служба ФСБ, беше министър на отбраната на самопровъзгласилата се Донецката Народна република. Дубински отговаряше за сепаратистката разузнавателна служба, а Пулатов, неговият заместник, е бивш подполковник от руските въоръжени сили.

Гиркин, Дубински и Харченко бяха признати за виновни за убийството на 298 души на борда на сваления самолет и задочно осъдени на доживотен затвор. Съдът оправда Пулатов поради липса на доказателства.