Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Два самолета от Втората световна война сe сблъскаха над Далас

Трагедия сполетя авиошоуто Wings Over Dallas на 12 ноември 2022 г, когато два самолета от времената на Втората световна война се сблъскаха във въздуха. Към момента на тази публикация е потвърдено, че шестима са загинали в резултат на инцидента.

Двата самолета, участвали в катастрофата, са бомбардировач Douglas B-17G Flying Fortress и изтребител Bell P-63F Kingcobra. Двете машини са летели на малка височина, когато около 13:20 ч. местно време се сблъскват в полет.

Видеозаписи, споделени в социалните медии и които можете да видите под тази статия, показват как изтребителят се врязва в средата на бомбардировача, в резултат на което B-17 се разцепва на две части и пада на земята, обгърнат в пламъци. Като по чудо, на земята няма пострадали, но всичките шестима намирали се в двата самолета – петчленен екипаж в B-17 и единственият пилот в P-63F Kingcobra – са загинали на място.

Отломки от самолетите са били разпръснати не само по територията на летището, но и в близкия търговски център и прилежащата магистрала US Route 67.

Според първите коментари на запознати, изтребителят Bell P-63F Kingcobra е трябвало да бъде част от формация изтребители, заедно с няколко P-51 Mustang, които преминават малко преди сблъсъка. Очевидно обаче участвалият в инцидента Bell P-63F закъснял за включването си във формацията и в стремежа си да я „догони“, с висока скорост и в завой се врязва в бомбардировача.

Запознати ветерани твърдят, че изтребителят Bell P-63F Kingcobra бил известен с изключително лошия обзор за пилота, особено надолу и напред – точно мястото, където се е намирала „Летящата крепост“ малко преди сблъсъка. Предполага се, че малко преди сблъсъка бомбардировачът е бил точно в „сляпата точка“ (blind spot) отпред и под носа на изтребителя, където пилотът не е могъл да го види навреме.

Авиошоуто е било организирано от базираната в Далас организация с нестопанска цел „Commemorative Air Force“ („Възпоменателни Въздушни Сили“), която е посветена на запазването на исторически самолети и показването им на събития в Съединените щати и Канада.

Заедно с B-17 и P-63, в авиошоуто са взели участие и други исторически самолети, сред които Consolidated B-24 Liberator и Boeing B-29 Superfortress. Всички тези исторически самолети са пилотирани от доброволци, повечето от които пенсионирани търговски или военни пилоти.

По време на катастрофата, на авиошоуто са присъствали между 4000 и 6000 зрители.

Да припомним, че тежкият бомбардировач B-17 (на снимката най-горе) е бил гръбнакът на ВВС за победата на съюзниците над германците по време на Втората световна война. Приблизително 13 000 такива бомбардировачи са били построени в периода между 1936 и 1945 г, като 5 000 са загубени в битки. Повечето от тези, които са останали, са изтеглени от експлоатация в началото на 60-те години.

Между 2300 и 3300 изтребителя P-63 (на снимката по-долу) са били произведени от Bell Aircraft между 1943 и 1945 г. Характерно за този изтребител е че двигателят е разположен централно, зад пилотската кабина, а в носа, освен стойката на носовия колесник, е разположено тежко въоръжение. Въпреки че са произведени в САЩ, изтребителите от този тип са летели предимно от Съветския съюз, където те са били предоставени от САЩ като съюзническа военна помощ по време на войната против нацистка Германия.

Bell P-63F Kingcobra

Bell P-63F Kingcobra

Катастрофиралият P-63 е бил един от всичко двата варианта „F“, създавани някога. За разлика от предишните версии, той включва по-мощният двигател Allison V-1710-135 и по-голямо вертикално оперение. Това е бил и един от всичко петте P-63, останали годни за полет до наши дни.

Снимки: Youtube, Wikimedia Commons