Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Баща и син, заедно с кучето им, се отърваха без драскотина от авиокатастрофа

Вчера, 8 март 2020, в 10:08 ч. местно време малък едномоторен Beech Bonanza претърпя катастрофа във Флорида, удряйки се в дърво на метри от къща. Намиралите се на борда баща и син, заедно с тяхното куче са се разминали само с уплахата и нямат дори драскотина.

47-годишният Джейсън Догърти и неговият 22-годишен син Кейлъб извършвали заход за кацане към местното летище Дестин (Destin Executive Airport), когато единственият двигател на техния Beechcraft Bonanza загубил мощност и угаснал.

Самолетът вече бил прекалено ниско за да се добере до летището, а под машината е имало единствено къщи, заобиколени от малки дворове и дървета. Единственият изход на пилота очевидно е бил да търси достатъчно голямо и кичесто дърво, което евентуално да омекоти удара.

„Стратегията“ очевидно проработила, защото и двамата на борда, заедно с техния жълт Лабрадор ритривър, се отървали дори без драскотина, а притеклите се на помощ хора от съседните къщи единствено е трябвало да донесат стълба за да могат тримата на борда да слязат от окачената на дървото машина.

Къщата, до която самолетът катастрофирал, в момента на инцидента е била празна, но тя така или иначе не е била засегната.

Beechcraft Bonanza 35 е проектиран през далечната 1947 шестместен едномоторен долноплощник с V-образно опашно оперение, и е един от най-дълго произвежданите и експлоатирани самолети в авиацията с общо предназначение (GA – general aviation).