Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Ан-26 с 28 човека на борда изчезна над Камчатка

По-рано днес (6 юли 2021) самолет Ан-26 с 22 пътници и шестчленен екипаж изчезна от радарите минути преди кацане. Засега съдбата му е неизвестна, но се предполага че е паднал във водите около полуостров Камчатка.

Самолетът е принадлежал на руската авиокомпания „Камчатское авиационное предприятие“ и е изпълнявал рейс между градовете Петропавловск-Камчатски и Палана.

Машината е била вече в заход за кацане в Палана, когато радиокомуникацията с екипажа прекъснала, а малко след това машината изчезнала и от радарите. Предполага се, че самолетът е паднал в морските води на около 10 км. от брега. По първоначална информация екипажът не е подавал сигнал за бедствие или възникнал проблем.

В момента на изчезването метеорологичните условия са били сложни – разкъсана облачност на височина 300 метра и плътен облачен слой на височина 720 метра.

Изчезналият самолет с регистрация RA-26085 е бил въведен в експлоатация през 1982, или преди точно 39 години, но според Алексей Хабаров – директор на авиокомпанията собственик – машината била в летателна годност и технически изправна.

На борда са се намирали председателката на местната власт в Палана Олга Мохирьова и други служители в местната администрация.

В момента тече издирвателна операция и не е известно дали вече са намерени останки от самолета.

Ан-26 e военно-транспортен вариант на широко разпространения Ан-24Т. Ан-26 се различава от изходния модел по широкия товарен люк и удобна товарна рампа, но съществува и пътнически вариант – Ан-26-100 – чийто салон е с 43 места.

UPDATE: Преди малко до нас достигна информация, че отломките от изчезналия Ан-26 са били открити в гориста местност на ръба на отвесен скат в непосредствена близост до бреговата ивица. Според полетния план, в тази точка самолетът е трябвало да бъде на поне 800 метра над морското равнище. По мнение на експерти, оцелели от катастрофата не би могло да има.

Снимка: Wikipedia