Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Япония поиска САЩ да спрат полетите на V-22 Osprey

Япония заяви, че е поискала от САЩ да спрат всички неспешни полети на V-22 Osprey над нейна територия, след като един падна в морето на Сряда в Западна Япония, отбелязвайки първата смъртоносна катастрофа на американски военен летателен апарат в страната от пет години.

Военновъздушните сили на САЩ, които експлоатираха летателния апарат с накланящи се ротори (конвертоплан), казват, че причината за злополуката, която уби най-малко един човек, засега не е известна. Не е известна и съдбата на останалите пет души от общо шестимата на борда, чието издирване продължава и в момента.

Японските сили за самоотбрана (SDF), които също експлоатират Osprey, ще спрат полетите на този летателен апарат до изясняване на обстоятелствата около инцидента, каза в парламента високопоставен служител на министерството на отбраната на Япония.

Говорител на американските военни сили в Япония не се отзова на искане за коментар.

Свидетели на инцидента казаха, че левият двигател на самолета изглеждал обгърнат в пламъци, докато летателният апарат приближавал до летище за аварийно кацане при ясно време и слаб вятър.

Разработен от Boeing и Bell Helicopter, хибридният V-22, който може да каца и излита като хеликоптер, но лети като самолет с фиксирани крила, се експлоатира от ВВС на САЩ, морската пехота и флота и Японските сили за самоотбрана SDF.

Да припомним, че Япония е домакин на най-голямата отвъдморска концентрация на американска военна мощ, като страната е дала подслон на единствената предно разположена ударна група на американските самолетоносачи, нейния азиатски център за въздушен транспорт, изтребителни ескадрили и експедиционни сили на Корпуса на морската пехота на САЩ.

Източник: Reuters
Снимка: RoyKabanlit / Wikimedia Commons