Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Авиацията даде поредната жертва на Коронавируса

Концернът Airbus съобщи, че във връзка с рисковете около разпространението на Коронавируса, временно затваря своята линия за сглобяване на самолети от фамилията A320 в китайския град Тянджин.

Производствената мощност в Тянджин, в която са наети повече от 500 висококвалифицирани специалисти, произвежда средно по шест самолета от серията A320 на месец и е една от всичко четирите такива линии за сглобяване на Airbus в целия свят. Засега евентуална дата за възобновяване работата линията не се съобщава.

В комюникето на Концерна се добавя че „Airbus прави непрекъсната оценка на ситуацията и следи за потенциални негативни ефекти върху договорените доставки, като ще премине към алтернативен план, в случай на нужда“.

Airbus не е нито първата, нито единствена компания от бранша, поемаща удари от Коронавируса.

Така например базираната в Хонг Конг авиокомпания Cathay Pacific „помоли“ персонала си да вземе триседмичен неплатен отпуск за да може компанията да се справи с намалялото търсене вследствие на епидемията, а заводът на Boeing в град Жушан, близо до Шанхай, след като затвори за празниците около китайската Нова година, заради Коронавируса и досега не е възобновил производството си.

По подобен начин стоят нещата и с френския производител на авиационни двигатели Safran, чиято производствена мощност в Китай също не е отворила врати досега, след като ги затвори за посрещането на китайската Нова година, което беше на 25 януари 2020.