Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

САЩ изпраща към Израел бойна флотилия, начело със самолетоносача Джералд Форд

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин обяви в неделя, че е наредил на флотилия американски военни кораби, начело със самолетоносач и допълнителни самолети, да се приближат до източното Средиземноморие в отговор на безпрецедентната атака на Хамас срещу Израел. Няколко граждани на САЩ са сред убитите при атаките, потвърди говорител на Съвета за национална сигурност в неделя след съобщението на Остин.

„Днес, в отговор на тази атака на Хамас срещу Израел и след подробни дискусии с президента Байдън, наредих няколко стъпки за укрепване на позицията на Министерството на отбраната в региона, за да подпомогнат усилията за регионално възпиране“, каза Остин в съобщение за пресата.

Флотилията, наречена „USS Gerald R. Ford Carrier Strike Group“, включва самолетоносача Джералд Форд (USS Gerald R. Ford), който е най-големият боен кораб в света, в допълнение към ракетния крайцер Норманди (USS Normandy) и четири разрушителя с управляеми ракети — USS Thomas Hudner, USS Ramage, USS Carney и USS Roosevelt.

Самолетоносачът Джералд Форд беше в западното Средиземно море, когато получи заповедта за предислоциране, след която ще му се наложи да измине повече от хиляда мили.

Лойд Остин също обяви стъпки за увеличаване на ескадрилите на изтребителите на ВВС на САЩ в региона. Самолетите на USAF отиват в бази в Близкия изток, където ще бъдат на разположение и за операции срещу Иран.

Остин разговаря с израелския министър на отбраната Йоав Галант в неделя, „за да изрази подкрепа за народа на Израел и да получи актуална информация за операцията на Израел за възстановяване на сигурността и безопасността след терористичната атака на Хамас“, каза в изявление прессекретарят на Пентагона Бригаден Генерал Пат Райдър.

Източник: CBS
Снимка: US Navy

Споделете в ...