Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Успешно тестваха съвсем нов вид „дишащ“ летателен апарат, без двигател

От компанията Stirling Dynamics съобщиха, че успешно са провели първи тестове на съвсем нов тип летателен апарат, който се задвижва от циклична промяна в „плаваемостта“ си по отношение на въздуха. Всъщност тази концепция отдавна се използва при подводниците, но за пръв път във въздуха.

Концепцията се нарича „задвижване чрез променлива плаваемост“ (variable-buoyancy propulsion) и наглед е много проста. Половината от времето летателният апарат е по-лек от въздуха и се издига, подобно на цепелин. През останалото време обаче, помпи нагнетяват вградени резервоари с атмосферен въздух и така апаратът става по-тежък от въздуха, тоест започна да пропада. В този момент се намесва крилото, което превръща летателният апарат в планер и по този начин той започва да лети, набирайки скорост подобно на планер. В следващият момент целият цикъл отново се повтаря, като летателният апарат става по-лек от въздуха и започва да се издига, за да се подготви за нов цикъл в режим на планиране.

Редуването на тези цикли поддържа постоянната скорост и височина на летателното средство, което всъщност не разполага с никакъв двигател, и най-интересното идва именно тук. Енергията, задвижваща помпите, които циклично компресират въздуха в „баластните“ резервоари, всъщност идва от соларни панели, разположени върху крилото. По този начин летателният апарат става напълно автономен и не се нуждае от никакво гориво за да поддържа полета си.

Тестовият летателен апарат, наречен Феникс (Phoenix), е дълъг 15 метра, крилото му е с разпереност 10.5 метра и всичко това тежи само около 200 кг. Първият полет е бил проведен в затворен хангар и дължината на полета е била само около стотина метра, но тези тестове са доказали жизнеността на концепцията и разработката ще продължи с изграждането на по-големи и тежки апарати, с нужната товароподемност за различни приложения.

А приложенията могат да са много – от въздушно наблюдение и контрол, през телекомуникационни услуги, до тихи и евтини туристически полети, без нужда от каквото и да било гориво, освен слънцето.