Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Тъмните облаци над Boeing не се разсейват

Тъмните облаци над консорциума Boeing, надвиснали след спирането от полети на серията 737 MAX, не само че не се разсейват, но по-скоро се сгъстяват.

Днес от компанията обявиха, че спират тестовете с натоварване (load tests) на новия им флагман Boeing 777X, след като миналата седмица една от вратите на багажните отделения поддаде и експлодира по време на тест със свръхналягане в салона. Подобни тестове са рутинни и задължителна част от процедурите по сертификация, тъй като във височина външното атмосферно налягане e много по-ниско от това в салона и е критично важно конструкцията на машината да издържа на тази разлика в наляганията.

Проваленият тест е много вероятно допълнително да отложи дългоочаквания първи полет на новия широкофюзелажен супер самолет на Boeing, който първоначално беше планиран за октомври, но вече веднъж беше отложен за първата половина на 2020.

На „фронта“ с повторното сертифициране на спрените от полети 737 MAX също няма особено развитие.

Шест месеца след втората катастрофа със 737 MAX 8, която стана причина и за спиране от полети на цялата гама 737 MAX, засега не само от Федералната Авиационна Администрация на САЩ (FAA) няма сигнали, че процедурите по сертификация са в ход, но и повечето чуждестранни авиационни регулатори заявиха, че няма автоматично да приемат сертификацията от страна на FAA и ще изискват да проведат свои собствени сертификационни процедури. Такова изискване вече беше недвусмислено заявено от европейския регулатор EASA.

Подобно развитие определено не е в интерес нито на Boeing, нито на авиокомпаниите, защото евентуално частично възстановяване на полетите само от страна на FAA би позволило 737 MAX да летят в едни региони от света, но не и в други, което много авиокомпании биха счели за неприемливо.