Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Бизнес джет се приземи в царевична нива, почти без последствия

Предимно царевичните насаждения пострадаха, след като пилот успя по най-добрия начин да приземи двумоторен бизнес джет Cessna Citation 560XLS в царевична нива близо до Мар дел Плата в Аржентина.

Полетът започнал съвсем нормално, и след излитането от летището в Сан Фернандо в 7:25 местно време, по-голямата част от него преминала гладко на височина от 13000 фута (около 4000 метра). Малко преди пристигането в дестинацията обаче, ситуацията започнала бързо да се усложнява.

Самолетът за броени минути загубил височина и достигнал до височина от само 2600 фута (792 метра), а последният радарен контакт с машината бил на едва 1025 фута (312 метра).

Чак тогава пилотите съобщили по радиото за отказ на двигателите и за плановете си да извършат принудително кацане.

Минута след това, избягвайки поредица от високи дървета и далекопроводи, самолетът се приземил в царевична нива на около 6 км. от малкото селце Отаменди. Както се вижда от снимките, това се случило по най-добрия възможен начин, като не само никой от шестимата пътници и тричленния екипаж не е пострадал, но и повредите по самолета са минимални и напълно възстановими.

За пристигналите на място медицински и противопожарни екипи оставала единствено трудната задача да извлекат самолета от царевицата, защото вследствие на инцидента нямало нито пострадали, нито пожар.

Специализирани сайтове сочат, че самолетът е бил собственост на Covelia, голяма компания за събиране на отпадъци в провинция Буенос Айрес, а самолетът Cessna Citation 560XLS бил закупен от компанията през 2013 г. на втора ръка за около 5 милиона долара.

По предварителни и непотвърдени данни, пилотът е съобщил по радиото за отказ на само единият от двигателите. Тъй като обаче този тип самолет е напълно способен да продължи полета си и само с един двигател, предполага се че до принудителното кацане се е стигнало вследствие на свършило гориво или друг, по-сериозен отказ.