Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Товарен Ан-26 се разби в Судан

Вчера, 22 август 2020 в около 9:00 ч. местно време, в южната част на Судан, малко след излитане от летището в град Джуба се разби товарен самолет Ан-26В.

Първоначално беше разпространената информация, че на борда са се намирали тричленен екипаж и петима пътници, но впоследствие медиите разпространиха вестта, че на борда е имало не по-малко от 17 човека. По първоначални данни, само един от тях е оцелял от катастрофата, но нищо не се съобщава за състоянието му.

Самолетът е бил нает от мисията на ООН в Судан и е превозвал мотоцитлети, резервни части и храни, както и заплатите на служители на ООН и местни неправителствени организации. При удара в земята самолетът се е разбил на парчета и запалил, а местни жители се притекли да събират разпилените при удара банкноти.

Засега не са известни причините за инцидента. Според очевидци, веднага след излитането двигателите на самолета заглъхнали и той рязко загубил височина.

Метеорологичната сводка сочи, че в момента на катастрофата метеорологичните условия са били добри, а дължината на пистата от 3100 метра – напълно достатъчна за нормално излитане на Ан-26.