Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Руски авиокомпании искат от държавата удължаване живота на самолетите Ан-24/26

Две сибирски авиокомпании в Русия — Angara Airlines и Polar Airlines — молят властите да удължат експлоатационния живот на два самолета от съветската епоха, съобщи Ройтерс.

Антонов Ан-24 и Ан-26 са двумоторни турбовитлови самолети, които могат да превозват до 50 пътници. Те са спрени от производство още в средата на осемдесетте години на 20 век и само около 100 самолета на средна възраст над 50 години остават в експлоатация, каза пред Ройтерс Сергей Зорин, заместник главен изпълнителен директор на Angara Airlines.

„Това е много надежден самолет, всички системи работят правилно, няма никакви проблеми“, заяви Константин Назмутдинов, пилот на Polar Airlines. Той добави, че тези самолети са особено подходящи за летене в мразовития климат на Сибир и Далечния изток на Русия.

Проблемът е, че самолетите са толкова стари, че някои от тях тази година трябва да бъдат извадени от експлоатация.

„Поддържането на сегашните самолети Ан-24 и Ан-26 ще бъде скъпо и дори невъзможно без държавна подкрепа“, добави Зорин пред Ройтерс.

Въпреки жестоките санкции, Русия успя да задържи много от своите самолети във въздуха. Държавата вече отпусна повече от 12 милиарда долара субсидии за да поддържа авиационния сектор в работен режим, след като санкциите заради инвазията в Украйна удариха руската икономика.

Независимо от държавната помощ обаче, според данни от руския вестник Новая Газета и изданието Newsweek, през 2023 г. броят на авиационните инциденти в Русия се е утроил в сравнение с 2022 г.

Снимка: Родион Кузнецов / Wikimedia Commons