Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Сухой губят сделка за 2 милиарда $ защото „не са достатъчно руски“

През април 2018 две ирански авиокомпании – Iran Air Tours и Aseman Airlines – подписаха договор с компанията „Граждански самолети Сухой“ за доставката на 40 самолета SSJ-100 на обща стойност близо 2 милиарда долара.

Тази огромна и дългоочаквана за Сухой сделка обаче е на път да се провали, защото се оказва, че нарушава санкциите, наложени от САЩ на Иран. Естествено, тук ще попитате какво общо имат американските санкции с руските самолети, и основателно сте учудени.

Работата е в това, че тези санкции забраняват вноса в Иран на стоки, които съдържат повече от 10% части или компоненти, произведени в САЩ. Оказва се обаче, че в самолетите Сухой Суперджет 100 (SSJ-100) се съдържат не по-малко 22% американски части и компоненти, което дава право на САЩ да блокира сделката.

Създалата се ситуация беше коментирана от президента на „Граждански самолети Сухой“ Александър Рубцов така: „На този етап сме принудени да изоставим сделката с Иран поради наличието на 22% американски части в нашата машина, но ще се върнем отново след като свалим този процент до под 10.“

От своя страна иранците, в лицето на секретаря на асоциацията на иранските авиолинии Максуд Самани, заяви че „Ние приветстваме това решение на компанията Сухой, но то би отнело прекалено много време.“

„Граждански самолети Сухой“ (Sukhoi Civil Aircraft Company) вече работи над „русифицирана“ версия на своя „Superjet 100“, която обаче няма да е готова преди 2020 г.