Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Местят авиационни реликви от музея в Монино в атракционен парк

Централният военно-исторически авиационен музей в московското предградие Монино отдавна е известен с това, че в колекцията си съхранява практически цялата авиационна памет на Съветския Съюз и Русия.

Освен прототипи и уникални екземпляри от почти всички модели и модификация на руската авиоконструкторска школа, в Монино се съхраняват самолети с неоценима историческа стойност, като изтребителите Ла-5 и Ла-7, пилотирани от съветския ас от Втората Световна война Иван Кожедуб, няколко биплана По-2, пилотирани от първата в света ескадрила съставена от жени, наречена „Нощните вещици“ (Ночные ведьмы), изтребители МиГ-15 на които са били обучавани Гагарин и Терешкова, прототипът на Ту-144 и много други напълно неповторими самолети.

Открит и събиращ колекцията си още от 1958, авиационният музей в Монино днес разполага с 5 500 кв.м. закрити музейни помещения и открити стоянки с площ над 20 хектара.

За съжаление, според изтекла в медиите информация, наскоро военният министър на Русия Сергей Шойгу е издал заповед, според която по-голямата част от колекцията на музея в Монино ще бъде преместена в открития през 2015 от Владимир Путин парк „Патриот“, известен още с прозвището си „Военния Дисниленд“.

Паркът „Патриот“ представлява атракционен парк, в който е изложена бойна техника от всякакъв род, включително танкове и ракетни установки, разполага с „център за тактически игри“ (каквото и да означава това), както и конно-спортен комплекс, „огневи център“, стрелбище и какво ли още не …

Тревожното всъщност е, според бившия военен пилот Алексей Драчов, че за да бъдат преместени от Монино в парка „Патриот“, въздушните реликви ще трябва да бъдат разглобявани и отново сглобявани, което ще представлява огромен риск за безценната техника. Нека припомним, че музеят в Монино всъщност е бивше и все още действащо летище, и ако не всички, то поне повечето от сегашните авиационни реликви са се озовали там на собствен ход, по въздуха. Такова нещо, разбира се, е напълно невъзможно за парка „Патриот“.

„Какви патриоти сме, ако по този начин рушим историята си?“ – завършва Алексей Драчов. На подобно мнение са и представители на основните руски и съветски конструкторски бюра Сухой, Туполев, Илюшин и Антонов, чиито самолети са част от колекцията.