Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Откриха телата на загиналите пилоти при катастрофата от 9 януари

На 9 януари около обяд изтребител Мираж 2000D от френските ВВС изчезна от радарите над планинския масив Жюра, намиращ се на границата между Франция и Швейцария.

Според първоначалните данни, на борда е имало двама души – мъж и жена, съответно пилот и навигатор – които са успели да се катапултират и в продължение на два дни се водеха безследно изчезнали, а в ход беше мащабна издирвателна и спасителна операция в района.

Операцията на няколко пъти беше прекратявана и възобновявана, поради тежките метеорологични условия – мъгла и интензивен снеговалеж.

За съжаление преди малко, 11 януари в около 17:00 местно време, военният министър на Франция Флоранс Парли съобщи, че изчезналите пилот и навигатор са загинали, а телата им са били открити по-рано през деня. Засега причините за инцидента не са известни и следствието продължава.

Самолетът Mirage 2000D е многоцелеви изтребител, разработен от Dassault Aviation пред седемдесетте години на ХХ век. Буквата D в конкретния модел означава Diversified и представлява двуместен вариант.

В телевизионно интервю командирът на авиобазата на катастрофиралия самолет заяви, че двамата загинали на борда са били изключително опитни, а инцидентът е станал по време на рутинна тренировъчна мисия на малка височина. Предполага се, че сложните метеорологични условия в района са били поне един от факторите, причинили катастрофата.