Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Първият български Су-25 отпътува за капитален ремонт в Беларус

На 28 август 2019 първият български щурмови изтребител Су-25 с бордови номер 002 отпътува на борда на товарен Ил-76 към Беларус, където ще претърпи капитален ремонт заедно с още 7 други български машини от същия тип, по договор с беларуската страна.

Това стана възможно, след като лично премиерът Борисов се намеси за решаване на възникналия проблем, който се състоеше в това, че между министерството на отбраната и това на икономиката съществуваше спор дали този договор нарушава оръжейните санкции, наложени от ЕС към режима на Лукашенко.

Да припомним, че миналия уикенд премиерът Бойко Борисов изненадващо посети авиобаза „Безмер“ (където са базирани българските Су-25) и лично разпореди товаренето и транспортирането на самолетите за ремонт да започне в най-кратки срокове.

По-късно премиерът публикува във Фейсбук профила си следния текст: „Очаквам в кратки срокове компетентните органи да подготвят самолетите за транспортиране и ремонтът да започне. Това ще позволи възстановяване на летателната годност на самолетите Су-25 и запазване на придобитите отбранителни способности в периода до придобиване на новия тип боен самолет.“ Очевидно ефектът е бил светкавичен, защото първата машина отлетя за Беларус само два дни по-късно.

Ремонтът на осемте Су-25 на българските ВВС ще е на стойност 82 милиона лева и ще бъде извършен в „558-и авиоремонтен завод“ в град Барановичи, Беларус. Следващата от всичко осемте машини се очаква да отпътува към Беларус по подобен начин след около месец.