Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Комбинация от човешка грешка и техническа неизправност е вероятната причина за катастрофата на SpaceShipTwo

Оцелелият при катастрофата на суборбиталния космически кораб SpaceShipTwo 43-годишен пилот Питър Сийболд е в съзнание и вече е разговарял с близките си, а животът му вероятно вече е вън от опасност.

Първите изводи от разследването на NTSB говорят за човешка грешка, в комбинация с технически проблем, като вероятна причина за разпадането на капсулата малко след отделянето й от кораба-носител WhiteKnightTwo.

По неизяснени засега причини, капсулата се е отделила от кораба по-рано от предвиденото и това е допринесло за инцидента, но не обяснява взрива в двигателя малко след това. Според други твърдения обаче, двигателят на суборбиталния кораб е бил цял дори и след удара на капсулата в земята, което поставя под съмнение разпростаняваната досега теза за взрив на самия двигател.

Да припомним, че Върджин Галактик са получавали множество предупреждения за проблеми с двигателя на SpaceShipTwo, при чиито наземни тестовете от 2007 година насам са загинали вече трима инженери, а загиналият при инцидента втори пилот Майк Олсбъри е четвъртата жертва.

Снимка: ЕРА